De aanschaf van een nieuwe pup

Maak een goede keuze !

 • Een puppy koop je niet ondoordacht of impulsief: het is een levend wezen dat je hopelijk voor een heel lange tijd in huis haalt. Koop daarom enkel een pup als je hierover lang en goed hebt nagedacht en rekening hebt gehouden met de verantwoordelijkheden die een pup met zich meebrengt: een goede verzorging (voer, eventuele trimbeurten, hondenschool,...), op tijd en stond een wandeling, dierenartskosten, enz.
 • Koop alleen een pup met een officiële FCI-stamboom: een stamboom van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus in België of een stamboom van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Op die manier ben je tenminste zeker van de afkomst van de pup. Andere stambomen zijn niet erkend door het FCI en geven geen garantie over de juiste afstamming van je nieuwe pup.
 • Contacteer verschillende fokkers van hetzelfde ras en bezoek de fokkers ook als er nog geen pups geboren zijn. Maak een afspraak met de fokker en ga eens op bezoek om te kijken hoe het er bij de fokker aan toe gaat: hoe leven zijn honden, hoe praat de fokker over de geboorte en opvoeding van de pups, eventuele bezoeken aan hondenshows,... . Vraag voldoende informatie aan de fokker - als hij gepassioneerd met zijn honden bezig is, zal hij je met plezier het reilen en zeilen van zijn hobby vertellen.
 • Weet dat een fokker maar een aantal nestjes per jaar fokt en niet altijd pups ter beschikking heeft, je zal soms wat langer moeten wachten op een puppy.
 • Als je een keuze hebt gemaakt en de fokker heeft pups beschikbaar, ga dan eens regelmatig langs om kennis te maken met de pup.
 • Een goede fokker zal je ook raad geven over de voeding en de opvoeding van je pup en bij hem kan je ook terecht voor goede raad en nabegeleiding.

Is een puppy met FCI-stamboom duurder dan een andere puppy?

Meestal is een puppy met FCI-stamboom van een verantwoorde fokker duurder dan een puppy die je in de zogenaamde puppywinkels kan terugvinden. Maar als je de prijzen gaat vergelijken berekend op het volledige hondenleven, zal je zien dat je met een puppy met een FCI-stamboom dikwijls veel goedkoper uitkomt dan met een puppy uit een puppywinkel of van een broodfokkerij.

Waarom is er dan een verschil in de aankoopprijs van een puppy met FCI-stamboom en een puppy uit een winkel? Hieronder volgende enkele mogelijke redenen:

 • Een fokker die op een verantwoorde manier met FCI-stambomen fokt laat zijn honden testen op allerlei aandoeningen. Zo zijn er bijvoorbeeld testen op heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogziekten, hartziekten,... . Deze testen kosten voor de fokker heel wat geld maar dit zorgt wel voor puppy's die gezonder zijn en minder kans hebben op erfelijke aandoeningen. Goed voor de puppykopers dus !
 • Fokkers doen regelmatig mee aan allerlei wedstrijden met hun honden. Ik denk hierbij aan hondenshows, werkproeven, agility,... . Via die wedstrijden proberen de fokkers met hun honden kampioenstitels en certificaten te behalen waarmee aangetoond wordt dat hun hond uitblinkt in een bepaalde discipline. Een deel van die wedstrijden vindt plaats in het buitenland. Ook dit is een kostelijke aangelegenheid die zijn weerslag heeft in de aankoopprijs van je puppy.
 • Een fokker die met FCI-stamboom fokt kan met een teefje maximaal 1 nestje per jaar doen. De meeste fokkers doen echter met een teefje maar enkele nestjes op heel haar leven om ervoor te zorgen dat zij nog altijd kan genieten van een rustig hondenleven.
 • Een goede fokker is dag en nacht bezig met zijn puppy's en doet zijn best om de pups op voorhand al goed te socialiseren wat voor de puppykopers ook niets dan voordelen biedt. De nieuwe eigenaars krijgen op die manier een puppy in huis die al heel wat dingen geleerd heeft: gewenning aan geluiden, kinderen, andere mensen, andere honden, andere dieren,... .
 • ...

Bovenstaande opsomming is allesbehalve volledig maar u kan op die manier toch alvast een goed beeld krijgen van de inspanningen van verantwoorde FCI-fokkers !

Rashondenonline.be is goedgekeurd door de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid als gespecialiseerde website.
Bezoek hier de website van de Dienst Dierenwelzijn
Bezoek hier de website Huisdierinfo

© Smart Site Solutions - Rashondenonline.be / Dogsonline.be 2024 - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy - Cookie Policy